close

Cerpen

 Cerpen Composition

HARGA SEBUAH PERSAHABATAN

Aku menarik perlahan album yang setelah sekian suram tersimpan rapi di rak buku. Rasanya sudah 4 tahun aku tidak menyentuh album tersebut. Dan selama itu jugalah aku gak menambah mahupun mengeluarkan gambar-gambar yang memiliki di dalamnya. Entah kenapa hari ini hatiku terdetik untuk membelek-beleknya. Setelah album tersebut telah berada di dalam tanganku, aku menghenyakkan punggungku di atas settee yang berada bersebelahan dengan katilku. Dengan perlahan aku meniup lalu menyapu habuk dipermukaanya. Terasa sedikit gatal hidungku apabila menghirup udara yang bercampur habuk. Dengan perlahan, aku menyelak helaian demi helaian. Aku melihat diriku waktu berada dalam darjah satu. Berdiri dihujung sekali dengan berpakaian skirts sekolah. Aku tergelak sendirian mengenangkan hanya di situlah aku jadi ditempatkan setiap kali gambar kelas diambil. Maklumlah, aku sentiasa jadi pelajar yang paling rendah dalam pada kelasku. Aku lihat satu-satu gambar kawan-kawanku dahulu. Rindu sungguh rasanya untuk kembali ke zaman itu. Di masa yang hanya dipenuhi dengan kegembiraan dan keceriaan, tanpa sebarang masalah selanjutnya difikirkan. Indah sungguh sewaktu itu.

Aku berhijrah ke muka surat berikutnya. Melihat gambar-gambar ketika pada waktu aku berada di dalam darjah dua, tiga, empat dan seterusnya. Gambar sukan sekolah, hari guru, hari kanak-kanak, hari pakaian beruniform, gambar-gambar lawatan sekolah serta tidak tertinggal gambar-gambar di hari-hari selepas peperiksaan. Keseluruhan tersimpan teratur di pada album. Aku meneruskan menyelak helaian demi helaian sehinggalah pada gambar ketika aku berada pada tingkatan a few. Mataku tertancap pada sebuah wajah yang telah musgo tidak aku temui. Tidak sedikit kenangan lama yang terimbau dalam tampilan ingatanku. Keseluruhan kini seolah-olah bermain-main pada ruang mataku. Betulkah vida bersalah atau aku yang terlalu laju membuat keputusan? Aku bermonolog sendirian. Semata-mata keluhan yang dapat aku berikan.

Muhammad Izzudin b. Abdul Aziz. Sebutan kepunyaan adalah individu yang banyak mengasihkan kenangan pada hidupku. Dialah salah satu sahabatku yang paling rapat denganku. Namun disebabkan kerana hanya satu peristiwa, persahabatan kami terputus ditengah sarana. Hanya Tuhan sahaja yang tahu betapa sedihnya aku apabila aku terpaksa berhadapan perkara ini.

" Alia, jom kita pergi makan”, ajak Izzudin selepas sesi persekolahan pada hari itu tamat.

" Na, ok jugak tu, aku pun dah lapar sungguh-sungguh dah national insurance, masa Pn. Hanisah suruh tengok peta Malaysia tadi pun aku asyik terbayang ayam goreng je. Belanja aku APPLEBEES eh.. eh.. bolehlah... ” aku barrica merayu. Bukannya aku terencana hendak reguest Izzudin untuk membelanjaku, namun memandangkan beg duitku tertinggal di atas katil membuatkan aku tiada pilihan. Walaupun, pada hakikatnya emak sudahpun memasakkan untukku lalu hanya patut dipanaskan sahaja lauk untuk dimakan pada waktu dalam hari tersebut. Namun, disebabkan perasaan malas yang bermaharajalela dalam diriku, aku mengambil keputusan bagi makan diluar. Akibatnya, plead duitku pula yang tertinggal.

" Itulah akibatnya kalau tak dengar cakap mak”, aku bercakap sendirian.

" Hah! Apa kau cakap, aku tak dengar. Dah la ‘demand' lepas tu cakap sorang-sorang. Kita makan kat warung Pak Man je la murah dan sedap” Izzudun cuba membantah sambil cuba untuk menghidupkan enjin motornya.

" Alaa... jom la makan KFC, aku dah lama ngakl makan ayam goreng. ‘Snack Plate' je, tak sampai RM 15 pun. Dulu aku belanja kau lebih daripada su aku tidak bising pun”, aku barrica merayu juga. Ayam goreng KFC memang sudah lama menjadi kegemaranku. Memang sungguh-sungguh aku hendak merasa ayam goreng tersebut pada hari ini.

" Hah, mengungkit pula. Itu ajalah yang kau tahu. Dah la, jom lah pergi. Kalau lawan mulut dengan kau sampai esok pun tak habis. Memandangkan aku sahabat kau yang baugs lagi mulia, aku belanja kau. Apa lagi, ‘start'kan lah ‘scooter' kau tu, ” Izzudin mula membebel.

Aku tersenyum simpul...

 Perspective of Aging Newspaper

Perspective of Aging Newspaper

I Point of view of Ageing Paper Jerusha Palmer UOP- Dimensions of Health and the Older Adult-HCS 433 Angela McWilliams November 26, 2012…...

Read
 Forensic Accounting in Practice Exploration Paper

Forensic Accounting in Practice Exploration Paper

Running Brain Page you Forensic Accounting Used Ronald Wimberly-EL Bagher Fardanes, Ph. M, MPA Organization 508 May 19, 2013 Running Head: Forensic Accounting In Practice Site…...

Read